Svijet
0

SAD zabrinut zbog Gadafijevih vojnih magacina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pošto je još nejasno ko kontrolira sve vojne magacine u Libiji, u SAD-u raste zabrinutost da bi zalihe hemijskog i nuklearnog materijala, kao i oko 30.000 protuavionskih ručnih bacača raketa, mogli pasti u ruke teroristima.

Američki zvaničnici izražavaju zabrinutost da bi u haosu smjene vlasti Muamer Gadafi nešto od tog oružja mogao upotrijebiti kao sredstvo posljednjeg otpora, a postoji mogućnost da ih se dokopaju Al-Kaida i druge militantne grupacije.

Kako navodi AP, glavne zalihe bojnog otrova iperita, oko 11 tona, nalaze se u skladištima jugoistočno od Tripolija.

Stotine tona koncentrata urana smješteno je u malom nuklearnom postrojenju istočno od Tripolija.

SAD i njihovi saveznici kažu da su te količine i dalje pod kontrolom Gadafijevih lojalista.

State Department je najavio da će SAD nastojati osigurati da vladajuće snage u Libiji imaju punu kontrolu nad svim što se može upotrijebiti za proizvodnju oružja za masovno uništenje, ali mnogi američki zvaničnici i dalje smatraju da NATO za to nema dovoljno ljudi na terenu, navodi AP.

Pored toga, nije jasno koliko je preostalo od oko 30.000 protuavionskih ručnih bacača raketa, koliko se procjenjuje da je Gadafijeva vojska posjedovala prije izbijanja građanskog rata.

Libija je 2003. godine odustala od programa razvoja oružja za masovno uništenje. Tada je predala svu opremu svog nuklearnog programa, a Amerikanci su 2009. odnijeli više od pet kilograma obogaćenog urana.

U zemlji je, međutim, ostalo između 500 i 900 tona koncentrata urana, ali to izaziva manju zabrinutost Amerikanaca, jer da bi se nešto od toga napravilo potrebno je obogatiti ga i industrijski obraditi, što ne bi prošlo neprimijećeno.

Poslije 2003. godine, Libija je također prekinula proizvodnju hemijskog oružja, a većinu postojećeg uništila. Predviđeno uništenje oko 23 tone iperita, međutim, započelo je tek prošle godine i prekinuto nakon polovine obavljenog posla, jer se postrojenje pokvarilo.

Trenutno je najveća briga Amerikanaca da taj iperit ne dospije na crno tržište ili do terorista.

Pored iperita, nikada nije bilo nagovještaja da je Gadafijeva Libija posjedovala druge bojne otrove - sarin, soman i ostale nervne agense koji izazivaju trenutnu smrt.