Svijet
0

SAD za usklađenu antiterorističku aktivnost Pakistana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pomoćnik američke državne tajnice Richard Boucher pozvao je Pakistan i Afganistan da povećaju antiterorističku saradnju, rekavši da bi morali proširiti ovlaštenja svojih vlada u pograničnim oblastima radi suzbijanja sve veće aktivnosti ekstremista.

U govoru na kraju trodnevne posjete Pakistanu Boucher je u srijedu također podržao strahovanje Afganistana i NATO-a da ekstremisti Al-Qaide i talibana slobodno koriste skrovišta na pakistanskoj strani granice, prenosi VoA.

Američke koalicijske snage su u borbama s talibanima i ekstremistima Al-Qaide tokom juna u Afganistanu pretrpjele najveće gubitke u jednom mjesecu otkako su 2001. godine započele vojne operacije u toj zemlji.

Nakon susreta s pakistanskim čelnicima pomoćnik državne tajnice je rekao da opasnost od Al-Qaide i talibana raste u plemenskim oblastima Pakistana.

On je ponovio da se Afganistan i koalicijske snage moraju boriti s ekstremistima s njihove strane granice dok bi pakistanske snage morale djelovati sa svoje strane.

Boucher je rekao kako Washington podržava politiku pakistanske vlade u ohrabrivanju plemenskih vođa da protjeruju ekstremiste iz svojih oblasti, ali da se Sjedinjene Države protive sklapanju sporazuma sa čelnicima ekstremista.

"Ne podržavamo pružanje ustupaka nametnutim liderima, poput Baitulaha Mahsuda", kazao je on.

Mahsud je samoproglašeni zapovjednik talibanskih ekstremista u Pakistanu i vjeruje se da je blisko povezan s Al-Qaidom. Njega se okrivljuje za niz bombaških napada širom Pakistana i slanje boraca preko granice da pomažu talibanskim pobunjenicima u Afganistanu.

Odnosi između dva važna američka saveznika u antiteorističkom ratu su zategnuti u posljednje vrijeme zbog tvrdnji da Pakistan ne poduzima akciju protiv Mahsuda i ne čini dovoljno da spriječi prelazak talibanskih pobunjenika u Afganistan.