Svijet
0

SAD: Voz dug kilometar i po iskočio iz šina, iscurilo 113.000 litara nafte

FENA
Kilometar i po dug teretni kanadski voz s cisternama nafte iskočio je iz šina u Sjedinjenim Američkim Državama, pri čemu je iscurilo oko 113.000 litara sirove nafte. Voz kompanije Canadian Pacific s 94 vagona sirove nafte izletio je sa šina sjeverozapadno od Minneapolisa, blizu gradića Parkers Prarie, objavio je ured mjesnog šerifa. U nesreći se prevrnulo 14 vagona, ali samo jedan je probušen.

Zbog hladnog vremena i smrznutog tla nafta nije prodrla ispod površine i ne očekuje se šteta po okolinu, javila je u četvrtak Al Jazeera.

Čišćenje će trajati dan do dva, objavili su iz agencije za zaštitu okoline savezne američke države Minnesote i naglasili da nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Ovo je prva ovakva nesreća otkako je prije tri godine došlo do znatnog povećanja u transportu sirove nafte željeznicom iz Kanade u SAD.

Zbog velikog porasta u proizvodnji sirove nafte u Sjevernoj Americi, postojeći naftovodni kapaciteti nisu dovoljni za transport.

Kanada je najveći izvoznik sirove nafte u Sjedinjene Američke Države. Prošle je godine u prosjeku 40.000 barela sirove nafte (oko šest miliona litara) na dan bilo prevezeno u SAD.

Prijevoz željeznicom porastao je 46 posto u posljednje tri godine, a za njega aktivisti za zaštitu okoline tvrde da nosi puno veće rizike od nesreća i izlijevanja u okolinu, naročito zato što pruge prolaze blizu velikih urbanih središta.