Svijet
0

SAD: Vojska spremila scenarije intervencije u slučaju terorističkih napada

NINA
Američka vojska je prvi put pripremila petnaestak scenarija intervencije vojske na teritoriju SAD-a u slučaju izuzetno ozbiljnih terorističkih napada, objavio je danas Washington Post.

Pentagon je do sada uvijek smatrao da u takvim slučajevima ne treba intervenirati vojska, nego policija i spasilačke službe, prenio je AFP.

Međutim, prema riječima časnika na koje se poziva washingtonski list, Pentagon je sada pripremio 15 mogućih scenarija u kojima bi, prema njihovoj ocjeni, intervencija vojske bila opravdana, a među kojima je i jedan za slučaj više krupnih simultanih terorističkih napada u različitim dijelovima zemlje, ili za slučaj napada biološkim ili nuklearnim oružjem.

Prema tim scenarijima, vojska bi u svakom napadnutom mjestu mogla razmjestiti do 3.000 vojnika, čiji bi isključivi zadatak bio da pomažu policiji u kontroliranju uspaničenih masa ili spasilačkim službama (vatrogascima, bolnicama i drugim), ako bi bili zatečeni veličinom katastrofe.

U ovom slučaju moguće bi bilo i da vojska preuzme kontrolu nad situacijom, objasnili su časnici koje je citirao Washington Post.