Svijet
0

SAD: Vojska razmatra prigovore na slabo standardno streljivo

FENA
Američka vojska razmatra prigovore vojnika da standardno puščano streljivo M855 nije dovoljno snažno za vrstu borbi koje se vode u Iraku i Afganistanu, izjavio je u četvrtak zapovjednik glavnog stožera vojske general George Casey.

Aktivni i bivši vojnici izjavili su u intervjuima za Associated Press da puščani metak M855 nije dovoljno snažan za bliske borbe u gradovima u Iraku i Afganistanu.

Razgovarajući s novinarima na konferenciji u Huntsvilleu, Casey je rekao da vojni vrh stalno prikuplja povratne informacije od vojnika na terenu, i da je svjestan prigovora na račun standardnog streljiva M855.

"Da bi ih djelotvorno pripremili trebamo se prilagoditi kao i što se neprijatelj prilagođava, a to su neke od povratnih informacija koje dobijamo. Uskoro ćemo ih procijeniti i onda ćemo vidjeti kako nastaviti dalje", rekao je Casey.

No, po generalovim riječima, još je prerano za reći hoće li se Pentagon odlučiti za promjenu streljiva.

Metak M855 za karabine M4 i automatske puške M16 kreiran je prije više desetljeća da bi probijao čeličnu kacigu sovjetskog vojnika s više stotina metara. Ispaljen s male udaljenosti, metak M855 zna proći kroz tijelo kao igla kroz tkaninu, i ako nije pogodio neki vitalni organ ili kralježnicu, neprijatelj može nastaviti borbu čak i drugog dana, navode vojni stručnjaci.

Sedam godina nakon početka rata u Afganistanu i pet nakon početka rata u Iraku, osnovno tip streljiva ostaje slaba točka u američkom arsenalu. M855 nije dovoljno smrtonosan da bi odmah zaustavio neprijatelja i dovodi u opasnost američke snage, prema intervjuima AP-a.

U istraživanju, koje je 2006. po narudžbi vojske provela jedna privatna tvrtke, jedna petina vojnika koji koriste puške M4 i M16 rekla je da želi streljivo većeg kalibra, prenijela je Hina.

Odluka o eventualnoj promjeni streljiva ima i svoju financijsku stranu. Metak M855, veličine baterijskog uloška AAA, košta 33 centa, a proizvedeno je milijarde komada. U zahtjevu za vojni proračun za ovu godinu, zaraženo je 88 milijuna dolara za 267 milijuna metaka M855. Vojska je puno uložila u puške M4 i M16 i ne namjerava ih se samo tako riješiti.

Puška M14, koja je bila glavno oružje američke vojske do sredine 60-ih godina, ima teži, razorniji metak i danas je koriste američki snajperisti. Komandosi iz američkih Snaga za posebne operacije imaju i karabin SCAR Heavy, koji koristi isto streljivo kao M14.