Svijet
0

SAD vjeruje da će Poljska učestvovati u sistemu proturaketne odbrane

FENA
Administracija Georgea W. Busha saopćila je u utorak kako je i dalje uvjerena da će se Poljska pridružiti SAD-u u evropskom sistemu proturaketne odbrane usprkos rezerviranosti koju je izrazio poljski šef diplomatije.

Sistem je zamišljen kao protuteža iranskome raketnom programu, ali poljski ministar Radoslaw Sikorski ne smatra ozbiljnima prijetnje koje dolaze iz Irana.

Američki zvaničnici uvjereni su da će s Poljskom biti postignut sporazum o učešću te zemlje u sistemu proturaketne odbrane usprkos signalima iz Varšave da nova vlada ne podržava novi program u mjeri u kojoj je to radila prethodna.

Bushova administracija predlaže da u Poljskoj bude smješteno 10 raketnih lansera, a u Češkoj povezani radarski sistem kako bi se, navode zvaničnici, Evropa i Sjedinjene Države suprotstavile prijetnji koju predstavlja iranski raketni program.

Bivša poljska vlada u principu se saglasila da učestvuje u programu, ali nova vlada premijera Donalda Tuska šalje različite signale o tome pitanju.

U intervjuu glavnim poljskim novinama poljski šef diplomatije kazao je da Iran ne ugrožava Poljsku i da bi trebalo razgovarati ne samo o koristi već i o rizicima koje nosi učešće u tome programu.

Sikorski je istaknuo i da bi protivljenje Rusije programu moglo skupo koštati Varšavu u trenutku kada pokušava popraviti odnose s Moskvom.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, prenosi VoA, kazao je na redovnom brifingu da bi poljski ministar odbrane Bogdan Klich trebalo da posjeti Washington tokom ovog mjeseca, te da su Sjedinjene Države i dalje uvjerene da će se Poljska pridružiti programu. McCormack je kazao da su američki zvaničnici spremni pozabaviti se svim nedoumicama Varšave, ističući da je prijetnja iz Irana stvarna.

“Sigurno je da rade na raketnom programu. To je svima poznato i svi smo vidjeli testove. Iranska vlada već je objavila da rade na tome. Tako da je ovaj program planiran kako bismo se suočili s postojećim i budućim prijetnjama. Mislim da ne treba raspravljati o kakvoj budućoj prijetnji je riječ ako Iran nastavi s trenutnim aktivnostima”, zaključio je McCormack.

Iako je Iran testirao balističke rakete srednjeg dometa, u prošlogodišnjem izvještaju američkog Kongresa navedeno je da su dokazi o iranskoj raketnoj sposobnosti nedovoljni i neuvjerljivi.

Poljski premijer, koji će posjetiti Moskvu u februaru i Washington početkom godine, kazao je u utorak da njegova vlada nema razloga žuriti s odlukom o proturaketnom programu.