Svijet
0

SAD: Više od 10.000 boraca IDIL-a ubijeno u zračnim udarima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od 10.000 boraca Islamske države ubijeno je otkako je međunarodna koalicija započela svoju kampanju protiv militantne grupe prije devet mjeseci u Iraku i u Siriji, saopćio je u srijedu zamjenik američkog državnog sekretara Antony Blinken.

Govoreći nakon sastanka koalicije u Parizu, on je izjavio da je ostvaren veliki napredak u borbi protiv Islamske države ali da je grupa ostala otporna i u stanju da preuzima inicijativu.

"Mnogo je gubitaka unutar Daesha od početka ove kampanje, više od 10.000. To će imati uticaja na kraju", izjavio je Blinken za France Inter radio, koristeći blaži pogrdni izraz za Islamsku državu, prenosi Reuters.

U utorak su zapadne i arapske države koje izvode zračne udare protiv boraca Islamske države podržale irački plan za preuzimanje teritorije nakon što ih je irački premijer optužio kako ne čine dovoljno da pomognu vladi u Bagdadu da porazi pobunjenike.

"Na početku ove kampanje mi smo govorili da će za nju trebati vremena. Sačinili smo trogodišnji plan i sada smo ušli u njegov deveti mjesec", kazao je.