Svijet
0

SAD: Veliki brat pazi šta jedete dok letite

FENA
Američki federalni agenti su u protekle četiri godine, bez znanja javnosti, sastavili svojevrsnu rang-listu potencijalnih terorista i kriminalaca koristeći poseban kompjuterski program u koji su unošeni razni podaci, poput učestalosti putovanja, izbora jela i sličnih stvari.

Putnicima, naravno, nije dozvoljeno da se sami uvjere koliku opasnost predstavljaju, ali je administracija u Washingtonu najavila da će prikupljeni podaci ostati pohranjeni u kompjuterima narednih 40 godina, prenijele su agencije.

Podaci prikupljeni na ovaj način sadrže osobne podatke o putnicima, poput adresa ili mjesta rođenja, načina na koji su platili karte, gdje su sjedjeli i šta su jeli tokom leta, podatke o registraciji vozila te prethodne destinacije.

Sličan način praćenja putnika u avioprometu uveden je prije dvije godine i za putnike na letovima unutar SAD-a, ali je cijeli program ubrzo suspendiran, pošto je Kongres naložio federalnim vlastima da prethodno obave 10 testova kojima će biti ocijenjeno u kolikoj mjeri privatni podaci putnika zaista i ostaju tajna.

Sistem prikupljanja podataka na međunarodnim letovima američko ministarstvo unutrašnjih poslova, poznatije kao Odjel za domovinsku sigurnost, opisalo je kao "jedan od najnaprednijih sistema u svijetu", navodeći da bi sposobnost SAD-a da identificira sigurnosne prijetnje, bez tog programa, bio znatno umanjen.

Teroristički napadi na New York i Washington 2001. godine proizveli su pravu paranoju u SAD-u, otvorivši vrata administraciji da na razne načine zloupotrebljava vlast u borbi protiv navodnih prijetnji, uključujući protuustavna modificiranja pravosuđa, zadiranja u privatnost građana te izuzimanje stranaca iz pravnog sistema.