Svijet
0

SAD: Uzdržanost u vezi s odlukom Moqtade al-Sadra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države su s oprezom u srijedu dočekale najave radikalnog vođe šiita u Iraku Moqtade al-Sadra da će obustaviti aktivnosti svoje Mahdijeve milicije, ocjenjujući da se najvjerovatnije radi o pokušaju uspostavljanja punog nadzora nad tom formacijom prije nego o doprinosu općoj sigurnosti u toj državi.

"Moqtada al-Sadr je i ranije davao razne izjave. Nekada smo poslije njih imali priliku vidjezi rezultate, a nekada ne. Tako, da ćemo sada sačekati da vidimo kako će se stvari razvijati na terenu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey, prenijele su agencije.

Američki oprez u vezi s potezom koji bi u normalnim okolnostima bio više nego dobrodošao zasnovan je na vojnim procjenama da Al-Sadr nema puni nadzor nad Mahdijevom milicijom, što je dalje dovelo do zaključka kako je radikalni šiitski lider povukao ovakav potez želeći da ponovo uspostavi autoritet nad desetak hiljada boraca.

Takva analiza proizvod je ranije odluke Al-Sadra, odmah po početku nove ofanzive američkih snaga protiv pobunjenika, da Mahdijeva milicija ne odgovara na napade koalicijskih snaga, što međutim nije imalo potpun uticaj na izvjestan broj vođa naoružanih šiita koji su bez obzira na naredbu lidera nastavili napade na Amerikance.

Al-Sadr, koga je administracija u Washingtonu ranije opisivala kao jednoga od najvećih neprijatelja američkih interesa u Iraku, od početka godine nestao je iz prvog plana razvoja događaja te u najmanje dva navrata odlazio u susjedni Iran, što je među analitičarima dovelo do zaključka da mu je naglo opao uticaj među borcima.

Radikalni vjerski lider odluku o obustavljanju akcija svojih snaga donio je nakon što su u utorak u Kerbali, u obračunima rivalskih šiitskih frakcija, Al-Sadrove Mahdijeve milicije i formacija pod nadzorom Vrhovnoga islamskog savjeta, poginule 52 osobe, dok su u strahu od sukoba taj grad na jugu Iraka napustile hiljade ljudi.