Svijet
0

SAD uvodi sistem registracije posjetitelja kojima ne treba viza

FENA
Američko ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) objavilo je u utorak da od 2009. uvodi sistem obavezne online registracije posjetitelja iz zemalja koje nemaju vizu za SAD, s ciljem da se potencijalnim teroristima oteža ulazak u zemlju.

"Umjesto da se oslanja na 'papirnatu' proceduru, taj sustav će korisiti elektronska sredstva 21. stoljeća da pribavi osnovne informacije o tome tko putuje u SAD bez vize", istaknuo je američki ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff u priopćenju.

Elektronski sustav za autorizaciju putovanja (ESTA), primjenjivat će se na dobrovoljnoj osnovi od 1. kolovoza ove godine, a obvezan će postati od 12. januara 2009.

Posjetitelji SAD-a kojima ne treba viza, morat će se registrirati "online" tri dana prije posjeta. "Online" registracija vrijedit će im dvije godine.

Chertoff je rekao da će promjene putnog režima, predviđene za građane 27 zemalja koje nemaju vizu za SAD - zemlje zapadne Europe i Japan, omogućiti američkim vlastima da provjere putnike prije putovanja.

Glasnogovornik DHS-a je rekao da će se kod nove elektronske registracije od putnika tražiti isti podaci kao u sadašnjem I-94 obrascu, koji popunjavaju putnici pri dolasku u SAD i predaju ga na carini.

Te informacije uključuju broj putovnice, zemlju prebivališta, kao i uključenost u bilo kakve terorističke aktivnosti.

Glasnogovornik State Departmenta izjavio je u utorak, da se SAD neće protiviti ako se europske zemlje odluče za recipročne mjere i uvedu sličan sustav registracije za putovanja Amerikanaca u Europu.

"Primijetili smo da je Europska komisija javno raspravljala o stvaranju vlastitog sustava autorizacije i mi se ne bismo protivili takvu sustavu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack na brifingu za novinare.

Napomenuo je da je ukidanje viza stvar bilateralnih sporazuma SAD-a sa svakom zemljom članicom EU-a.