Svijet
0

SAD uveo nove sankcije Mijanmaru

FENA
Američki predsjednik George Bush zaveo je nove sankcije vojnim liderima Burme pošto oni odbacuju opravdane zahtjeve međunarodne zajednice da prekinu nepravedno krivično gonjenje.

"Tražimo demokratske promjene, jer je svijet užasnut nasilnim obračunom vojne hunte sa demonstrantima, uključujući oštre napade na lidere opozicije", rekao je predsjednik Bush.

“Hunta odbacuje pozive da započne miroljubivi dijalog u cilju nacionalnog pomirenja. Hunta, prije svega, nastavlja da odbacuje jasnu volju burmanskog naroda da živi u slobodi i pod liderima koje izabere.” Pored 14 visokih zvaničnika vlade nekadašnje Burme, Bush je američkoj crnoj listi pridodao imena još 23 osobe, a ukupan broj osoba pogođenih tih kaznenim mjerama dostigao je oko 160.

Bush je, takođe, najavio oštre mjere protiv svih pojedinaca i organizacija koje budu pružale pomoć vlastima Mijanmara.

"Tražimo da načelno zalaganje za demokratizaciju bude praćeno stvarnim akcijama, što znači oslobađanje svih političkih zatvorenika i početak pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda", rekao je Bush.

Bush je prošlog mjeseca zaveo sankcije većini glavnih vojnih komandanta u Burmi, nakon što je najmanje 10 ljudi poginulo kad su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u najvećim protestima u proteklih nekoliko decenija. Novim mjerama se zamrzava imovina još 11-erici članova vojne hunte, povećavaju se kontrolne mjere nad izvoznom robom i daju američkom Sekretarijatu za finansije veća ovlaštenja u pogledu primjene sankcija prema onima koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava i korupciju. “Normalni odnosi su neprihvatljivi. Pozdravljam nastojanja Evropske unije i zemalja kao što je Australija, koje su najavile određene sankcije prema burmanskim vlastima. Pozdravljam zemlje kao što je Japan, koji je ogrraničio svoju pomoć reagujući na zlodjela. Poštujem zemlje kao što su Singapur, Filipini i Indonezija, koje su se izjasnile protiv zločina”, rekao je Bush. Evropska unija je ove sedmice odlučila da zavede važan embargo na uvoz drvene građe, dragulja i plemenitih metala iz Burme. Dok vlasti nastavljaju da hapse demonstrante koji su učestvovali u prošlomjesečnim demonstracijama, Bush je rekao da susedne zemlje moraju da učine više:

“Tražim od drugih zemalja da preispitaju svoje zakone i politiku, posebno najbliži susjedi Burme - Kina, Indija i druge zemlje u regionu. Narod Burme pokazuje veliku hrabrost suočen s velikom represijom. Taj narod apeluje da mu pomognemo. Ne smijemo da se oglušimo o te apele.” Tokom obračuna vlasti i demonstranata, prošlog mjeseca, mjanmarska policija uhapsila je oko 3.000 osoba, od kojih stotine leže u zatvorima vojne hunte.

Iako su Amerikanci još prošlog mjeseca prijetili novim sankcijama nekadašnjoj Burmi, odluka predsjednika Busha predstavlja izvjesno iznenađenje s obzirom da je specijalni izaslanik UN za Mijanmar Ibrahim Gambari ocijenio da je potrebno učiniti izvjesne ustupe vlastima u Jangonu u zamjenu za demokratizaciju države.