Svijet
0

SAD uveo dodatne sankcije Sudanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush najavio je danas uvođenje novih, jačih sankcija protiv Sudana kako bi se rukovodstvo te zemlje primoralo da zaustavi krvoproliće u Darfuru koje je Washington ocijenio "genocidnim".

Sankcije se uvode protiv državnih naftnih kompanija u Sudanu i tri ličnosti, među kojima je i jedan pobunjenički lider za kojeg se sumnja da je umiješan u nasilje u zapadnoj sudanskoj provinciji, javile su agencije.

SAD već ima na svojoj crnoj listi znatan broj sudanskih naftnih kompanija, a sad je na tu listu dodano još njih 31, uključujući jednu kompaniju koja se bavi nabavkom oružja.

Bush je rekao da će i dalje nastojati natjerati Sudan da se pokori dogovoru koji je potpisao s UN-om. Najavio je i traženje nove rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Sudana. SAD će nastaviti tražiti načine za pomaganjem i finansiranjem "vojnika AU, koji su trenutno jedina snaga koja štiti civile u Darfuru", rekao je Bush. "Obećajem ljudima u Sudanu, SAD neće skrenuti pogled s humanitarne krize koja se tamo odvija".

"Previše dugo je narod Darfura patio od vlade koja je saučesnik u bombaškim napadima, ubistvima i silovanju nedužnih civila. Moja administracija nazvala je te akcije njihovim pravim imenom: genocidom", rekao je Bush i dodao da "svijet ima odgovornost da stavi tačku na to".

Sankcije su stupile na snagu u trenutku kad su najavljene. UN je nemoćan napraviti puno toga po pitanju Darfura budući da Kina, koja otkupljuje veći dio sudanske nafte, blokira sve rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Sudana.

Kineski i sudanski predstavnici u toku dana su se već oglasili i rekli da su sankcije protiv Sudana loš potez.

Sukob u Darfuru počeo je februara 2003. godine i, za razliku od građanskog rata koji je ranije bjesnio tom zemljom i vodio se između muslimana i kršćana, u ovom sukobu na obje zaraćene strane nalaze se muslimani.