Zbog nuklearnih ambicija
0

SAD uvele sankcije Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD su uvele sankcije sjevernokorejskoj banci za vanjsku trgovinu i četvorici zvaničnika te zemlje zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga.

Nove američke mjere uslijedile su nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a prošle sedmice odobrilo proširenje sankcija Sjevernoj Koreji zbog njene nuklearne probe u februaru, prenosi BBC.

Sjever je također pojačao svoju ratobornu retoriku nakon uvođenja novih sankcija, kao i zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, koje su u toku.

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vanjskotrgovinskoj banci (FTB) Sjeverne Koreje i Paek Se-bongu, predsjedavajućem Ekonomskog komiteta Sjeverne Koreje, za koji tvrdi da nadzire proizvodnju sjevernokorejskih balističkih projektila.

State Department također je uveo sankcije trojici sjevernokorejskih zvaničnika, za koje tvrdi da su povezani s nuklearnim porogramom komunističke države.

U ponedjeljak je Sjeverna Koreja prekinula "vruću liniju" između dvije Koreje i saopćila da je primirje kojim je okončan Korejski rat "nevažeće".

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da je Obamina administracija "zabrinuta ratobornom sjevernokorejskom retorikom".

"Prijetnje koje oni upućuju imaju za cilj pojačati napetosti i uznemiriti druge zemlje", izjavio je Carney.

Glasnogovornik generalnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona, izjavio je, u međuvremenu, da odredbe primirja kojim je okončan Korejski rat "ne dopuštaju nijednoj od strana da unilateralno odustane od njih".

Dvije Koreje tehnički su još u ratu jer je primirje, a ne mirovni sporazum, okončalo rat koji je trajao u periodu 1950-53. godine.

U utorak je glasnogovornik južnokorejske predsjednice Park Geun-hye izjavio da će njeno prvo putovanje van zemlje, otkako je preuzela dužnost, biti posjeta SAD-u u maju "uzimajući u obzir trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku".