"Užasan incident"
0

SAD uputio izvinjenje Pakistanu zbog napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka ambasada u Islamabadu uputila je u srijedu izvinjenje Pakistanu zbog nedavnog napada američkih helikoptera u kojem su poginula dva pakistanska vojnika, ocjenjujući da je riječ o "užasnom incidentu".

U saopćenju ambasade se navodi da je zajednička istraga pakistanskih i Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti u Afganistanu (ISAF) pokazala da su američki helikopteri "zamijenili" vojnike za ekstremiste, prenosi Reuters.

Napad od 30. septembra jedan je od najozbiljnijih prekograničnih incidenata u koji su uključene snage pod vodstvom NATO-a koje se bore u Afganistanu. Napad je doveo do zategnutosti u odnosima sa susjednim Pakistanom.

Helikopteri ISAF-a nekoliko puta su prešli granicu i gađali jednu pakistansku graničnu stanicu, kao odgovor na hice koji su odatle ispaljeni. Istragom je utvrđeno da je hice upozorenja ispalio pakistanski graničar nakon što je čuo borbe u blizini.

Pakistan je nakon napada prekinuo ključne rute opskrbe za NATO-ove snage u Afganistanu, službeno navodeći sigurnosne razloge.

Naoružani napadači u srijedu su napali i zapalili kamione kojima se transportiraju namirnice snagama NATO-a u Afganistanu, saopćili su policija i pakistanski dužnosnici, a slični napadi događali su se proteklih dana.

Sjedinjene Američke Države su pojačale operacije s bespilotnim letjelicama čija su meta položaji ekstremista unutar pakistanskih granica.