Svijet
7

SAD upozorile Francusku zbog poslova sa Iranom

Klix.ba
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države upozorile su Francusku da će njene kompanije biti kažnjene ako prekrše sankcije Iranu nakon što su predstavnici stotinu francuskih firmi posjetili Teheran ove sedmice, kako bi obnovili poslovne veze sa Iranom.

Američki državni sekretar John Kerry je novinarima izjavio kako je Francuska "obaviještena" da te firme ne smiju djelovati u suprotnosti sa sankcijama Iranu.

"Niko ne treba da sumnja da su SAD spremne za izvršenje sankcija koje postoje. Svi naši saveznici su u dogovoru da te sankcije ostaju na snazi ​sve dok se ne postigne određeni dogovor sa Iranom", rekao je on .

Ni drugi američki zvaničnici ne gledaju blagonaklono na posjetu 116 francuskih menadžera Iranu, među kojima su bili predstavnici Airbusa, Renaulta, Alcatela i L'Oréala, prenio je Reuters.

Francuzi su potaknuti na ovakav potez pozivom iranskog predsjednika Hassana Ruhanija na saradnju sa drugim zemljama. Poziv je uslijedio nakon međunarodnog dogovora u vezi sa iranskim nuklearnim naoružanjem, što su mnoge firme vidjele kao mogućnost da sarađuju sa Iranom nakon ublažavanja sankcija toj zemlji.

No, američki državni sekretar je bio izričit, on je naveo da ovakve okolnosti još nisu dovele do značajnijih promjena, te nisu otvorile mogućnost poslovanja sa Iranom.