Svijet
0

SAD ukinuo upozorenje na cunami u Indijskom okeanu

FENA
Panika nakon zemljotresa (Foto: Arhiv/AFP)
Panika nakon zemljotresa (Foto: Arhiv/AFP)
Američki centar za upozoravanje na cunami na Havajima saopćio je u srijedu da je ukinuo upozorenje za cunami za cijeli Indijski okean, nakon potresa jačine 8,6 stepeni koji je registriran u blizini indonezijskog otoka Sumatre.

"Nivo mora sada upućuju na to da se prijetnja smanjila za većinu potencijalno ugroženih zona pa je ukinuto upozorenje na cunami", naveli su u saopćenju američki zvaničnici, nakon što su prvobitno smanjili zonu potencijalnih posljedica u Indoneziji, Indiji, Sri Lanki, na Maldivima i na britanskom teritoriju Diego Garcia, javio je AFP.

Potres je registriran u 08.38 sati, na dubini od 23 kilometra, 430 kilometara jugozapadno od Bande Aceh, glavnog grada pokrajine Aceh, saopćio je nešto ranije Američki geofizički institut (USGS), koji je najprije objavio da je jačina potresa 8,9 stepeni. Dva sata nakon prvog potresa, usijedio je drugi jačine 8,2.

Kao posljedica potresa, valovi koji su dostizali visinu od 80 centimetara primijećeni su na zapadnoj obali Sumatre, saopćila je indonezijska geofizička agencija i izdala upozorenje na cunami za cijeli indijski okean.

Scene panike su podsjetile na potres jačine 9,3 stepena u decembru 2004. godine, koji je izazvao cunami na obalama desetak zemalja jugoistočne Azije i u kojem je bilo 220.000 mrtvih.