Svijet
0

SAD ukida sankcije ruskim kompanijama

FENA
Philip Crowley
Philip Crowley
Sjedinjene Američke Države su ukinule sankcije trima ruskim kompanijama, koje su uvedene zbog njihovog navodnog pomaganja Iranu da razvije nuklearno oružje.

Sankcije su ukinute još jednoj ruskoj kompaniji optuživanoj za prodaju oružja Siriji, prenijeli su američki mediji.

SAD nastoji osigurati podršku Rusije za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se proširuju sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Rusija je odobrila nacrt takve rezolucije koju su Amerikanci već sastavili, prenose američki mediji.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley odbacio je tvrdnje da je cilj ukidanja ovih kazni pridobiti rusku podršku za uvođenje dodatnih sankcija Iranu. On je rekao kako to pokazuje da je Rusija s vremenom prilagodila svoj pristup Iranu i da je suzdržana u pogledu nekih ugovora o prodaju oružja toj zemlji.

"Shvatili smo da Rusija dijeli našu zabrinutost oko Irana i da je spremna podržati oblike restrikcija na oružje koje su u našem nacrtu rezolucije UN-a. Uvjereni smo da možemo ukinemo ove kazne i štitimo naše interese na planu neširenje nuklearnog oružja", rekao je Crowley.

On je dodao da su te dvije stvari "povezane jer su akcije Rusije tokom vremena pokazale da oni situaciju s Iranom shvaćaju ozbiljno".

Tokom posjete američke državne tajnice Hillary Clinton Moskvi u martu premijer Vladimir Putin je javno zamjerio zbog niza sankcija američke vlade prema ruskim tvrtkama. U privatnim razgovorima posebno je spomenuto pitanje uklanjanja sankcija tvrtkama osumnjičenim da podržavaju iranski nuklearni i raketni program.

Sjedinjene Države su 1999. godine uvele sankcije Univerzitetu hemijske tehnologije "Dmitrij Mendeljejev" i Moskovskom institutu za avijaciju, jer su, kako je obrazloženo, direktno podržali iranske napore da razvije nuklearno oružje.

Državnoj kompaniji za izvoz oružja Rosoboronexport sankcije su uvedene 2008. godine zbog navodne pomoći iranskom nuklearnom programu.

Birou za dizajn instrumenata iz Tule sankcije su uvedene 1999. godine, zbog prodaje antitenkovskih raketa Siriji.