Svijet
0

SAD: Uhapšeno šest osumnjičenih za terorizam

FENA
Šest pripadnika terorističke ćelije, od kojih su četvorica kosovski Albanci, uhapšeno je u noći na utorak u američkoj saveznoj državi New Jerseyu pod optužbom da su planirali napad na vojnu bazu Fort Dix u kojem su htjeli "ubiti što više vojnika" kao dio "džihada" protiv Amerike, objavio je ured državnog tužitelja New Jerseya i Središnji istražni ured (FBI).

Od šest uhapšenih "islamskih radikala" jedan je rođen u Jordanu, drugi u Turskoj, a četvorica su Albanci s Kosova, od kojih trojica braće. Svi su imali regulirani useljenički status u SAD-u, a FBI ih je pratio 15 mjeseci.

Šestorica uhapšenih trebala bi u utorak biti izvedena pred Okružni sud u Camdenu kako bi se suočili s optužbama za zavjeru za ubistvo američkih vojnika, potvrdio je Michael Drewniak, glasnogovornik ureda državnog tužitelja New Jerseya.

"Uhapšeni su navodno namjeravali izvesti oružani napad na bazu i ubiti što više vojnika", naveo je ured tužitelja u saopćenju.

Petorica uhapšenih živjela su u Cherry Hillu, oko 16 km istočno od Philadelphije i 30-ak km jugozapadno od Fort Dixa, baze kopnene vojske u koju su 1999. godine smješteni izbjeglice s Kosova.

Šest muškaraca sistematski je nadziralo vojnu bazu, a uhapšeni su navodno pri pokušaju da kupe automatske puške AK-47 kako bi izveli svoj plan, kazali su policijski dužnosnici, a prenosi lokalni list iz Newarka The Star Ledger na web-stranici.

Do hapšenja je došlo nakon što se nekoliko njih pojavilo na sastanku s trgovcem oružjem koji je bio tajni doušnik FBI-ja, kazali su policijski dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani jer su dokumenti slučaja još uvijek zapečaćeni.

Potencijalni napadači vježbali su pucanje puškama za "paintball" i s pravim oružjem u ruralnom području planine Poconos. Također su, kako navode izvori, gledali videosnimke Osame bin Ladena u kojima on poziva na mučeništvo.

"Oni su bili spremni umrijeti. Postajali smo sve uvjereniji kako je to stvarno i da su ti momci spremni za akciju", rekao je policijski izvor.

Iako njihova zavjera nije ušla u operativnu fazu, članovi skupine dovršili su izviđanje i odabrali Fort Dix kao svoju metu, izvještava ABC News, prenosi Hina.

Skupina je izviđala oko zrakoplovne baze Dover i baze Fort Monmouth prije nego što su se odlučili za Fort Dix, bazu koja služi za mobilizaciju postrojbi za Irak, kazao je izvor.

Uhapšeni Albanci snimili su svoje vježbe gađanja u Poconosu, a ta videosnimka na kojoj su izvikivali parole protiv Sjedinjenih Država vodila je do njihovog hapšenja.

Videosnimku su donijeli u jednu fotografsku radnju tražeći da im se presnimi kopija na DVD. Zaposlenik trgovine je pogledao snimku, nazvao FBI, koji je odmah otvorio istragu. Istraga je s lokalnog FBI-ja u New Jerseyu kasnije prebačena Zajedničkoj antiterorističkoj skupini FBI-ja u Philadelphiji.