Uzdrman sistem socijalne sigurnosti
0

SAD: Ugrožene penzije miliona ljudi

FENA
Veliki i sve veći dio američkih radnika uzima sa računa na kojima su štedjeli za penziju i koristi se tim novcem u svrhe nevezane za penzionisanje, pa se sve češće postavlja pitanje o svrhovitosti toga sistema, piše list The Washington Post.

Više od jedne četvrtine Amerikanaca koji imaju račune u sistemu zvanom 401(k) i drugim sistemima penzione štednje upotrebljava taj novac za plaćanje tekućih troškova, pokazuju novi podaci.

Podizanje novca i zajmovi ispraznili su gotovo četvrtinu od 293 milijarde dolara koliko su radnici deponirali u te račune u prošloj godini, a to potkopava ionako uzdrman sistem socijalne sigurnosti miliona Amerikanaca.

Političari na saveznom nivou već hoće srezati povlastice iz sistema socijalne skrbi i zdravstvene zaštite (Medicarea) kako bi se obuzdao sve veći savezni deficit, a stručnjaci kažu kako odliv iz tih računa ima teške implikacije za buduće penzionere.

"Idemo iz zla u gore", rekla je Diane Oakley, direktorica Nacionalnog instituta za penzionu sigurnost.

"Već sve manje radnika privatnog sektora uplaćuje u stabilan penzioni sistem. A ušteđevine u individualnim štednim računima poput 401(k), koji su već ozbiljno načeti, i dalje gube novac na sve strane".

Izvještaj koji će ove sedmice objaviti firma Hello Wallet pokazuje da više od četvrtine radnika uzima iz penzione štednje da bi otplaćivala hipoteke, dugove na kreditnim karticama i druge račune.

Najgore stoje osobe u četrdesetim godinama, njih se čak trećina služi novcem od penzije u te svrhe.