Svijet
0

SAD: U Washingtonu protest zbog serije napada na transseksualce

FENA
Pripadnici transseksualne zajednice u Washingtonu protestovali su ispred zgrade tužilaštva, tražeći zaštitu od državnih organa, zbog serije napada kojima su bili izloženi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Od jula ove godine, najmanje 20 transseksualaca je napadnuto u Washingtonu, od kojih je dvoje ubijeno, a počinioci još nisu otkriveni, navodi Washington Post.

"Svakog dana prije nego što izađem iz kuće, pomolim se za svoju sigurnost", kaže dvadesetogodišnja Csion Lopez, koja je od augusta postala žena.

U julu je u sjeveroistočnom dijelu Washingtona ubijena Laism Meklin.

Policija je tada saopćila da su joj prišle dvije osobe i pucale u nju. Dva mjeseca kasnije, ubijen je Gaurav Gopalan, aeronautički inženjer.

On je nađen mrtav na ulici, obučen kao žena. Nijedan od ovih zločina nije riješen.

Pripadnici transeksualne zajednice traže i da se uvedu obavezni treninzi za policiju o pravima njihove zajednice, kao i da se posveti više pažnje rješavanju napada na transeksualce.

U pisanom odgovoru aktivistima, šefica Washingtonske policije Katie Leininger, navodi da jednom mjesečno održava sastanak s predstavnicima LGBT populacije, kao i da je u srijedu bio predviđen sastanak s policajcima s terena, ali da se niko iz ove manjinske zajednice nije pojavio.