Barack Obama
0

SAD treba imati jasnu misiju u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama, koji se sprema poslati vojna pojačanja u Afganistan, smatra da se taj rat ne može dobiti samo vojnim sredstvima i zabrinut je zbog teškoća u održavanju jasnog cilja vojne misije u toj zemlji, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na izvore u Demokratskoj stranci.

Obama je u razgovoru s demokratskim kongresmenima u Williamsburgu rekao da Sjedinjene Države ne mogu pobijediti u Afganistanu samo vojnim sredstvima i da je potrebna "jasna misija", odnosno da je glavna opasnost u tome da se izgube jasni parametri.

Prema istim izvorima, američki je predsjednik također rekao da se Washington treba diplomatski angažirati prema Pakistanu.

Sjedinjene Države su ušle u rat protiv talibana u Afganistanu ubrzo nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine zbog zaštite koju je taj režim pružao Osami Bin Ladenu i pripadnicima Al-Qaide.

Obamina administracija planira odobriti slanje dodatnih 17.000 vojnika u Afganistan kako bi pomogli u suzbijanju dosad najsnažnije pobune talibana od rušenja talibanskog režima 2001.godine.