Svijet
0

SAD tražile povlačenje optužnice protiv Gotovine?

FENA
Sjedinjene Države bile su protiv optužnice Haškog suda protiv hrvatskog generala Ante Gotovine i tražile njezino povlačenje, prenosi zagrebački Jutarnji list tezu bivše glasnogovornice Tužiteljstva ICTY-a Florence Hartmann iznesenu u njezinoj knjizi "Mir i kazna".

Britanskom stajalištu o apsolutnoj nužnosti Gotovininog uhićenja SAD su se priključile nakon što je Hrvatska odbila potpisati sporazum o neizručenju američkih državljana.

"U maju 2003. bivši specijalni američki izaslanik za Balkan tražio je od Carle del Ponte odustajanje od slučaja", prenosi zagrebački dnevnik iz knjige objavljene u ponedjeljak u Francuskoj.

Hartmann na izravno pitanje Jutarnjeg lista nije htjela navesti ime američkog diplomata, ali kaže kako on u to doba više nije bio na dužnosti specijalnog izaslanika, dodajući kako je "sasvim sigurna da je to činio u svoje osobno ime".

"Koliko je to bilo u skladu s tadašnjom američkom politikom, ne znam", citira Jutarnji Florence Hartmann, koja je također rekla da američki diplomat "nije bio jedini koji je takvo što učinio" i da su u Gotovininu korist "intervenirale mnoge međunarodne osobe".

U Velikoj Britaniji je, s druge strane, Gotovina, kako kaže bivša glasnogovornica Carle del Ponte, imao žestoke neprijatelje koji su ga pod svaku cijenu željeli vidjeti u zatvoru, i službena Amerika priklonila se tom stajalištu.

Washington se svrstava na tu stranu sredinom 2003. nakon što je Hrvatska odbila potpisati bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana stalnom Međunarodnoma kaznenom sudu (ICC).

State Department ove navode nije želio komentirati.

"Mislim da nećemo raspravljati ni o jednoj točki iz te knjige", izjavio je za Hinu dužnosnik ureda glasnogovornika State Departmenta.

On je kao "općenito primjenjivu" citirao raniju izjavu veleposlanik SAD-a za pitanja ratnih zločina Clinta Williamsona danu povodom tvrdnji iz iste knjige o tome da su zapadne zemlje opstruirale uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Stajalište SAD-a o progonu ratnih zločinaca u bivšoj Jugoslaviji jasno je. Možda se može reći kako su u nekim trenucima u prošlosti propuštene prilike da se uhite i procesuiraju ratni zločinci, no izvući iz takvih posebnih slučajeva zaključak da su postojale urote u vezi s određenim optuženicima nerazumno je i bez osnova. Angažman SAD-a u progonu ratnih zločinaca u posljednjih 10 godina govori sam za sebe", istaknuo je u toj izjavi Williamson.