Svijet
0

SAD traži od Pyongyanga još detalja o nuklearnom programu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u subotu Sjevernu Koreju da objavi preostale detalje svoga nuklearnog programa, dva dana nakon što je režim u Pyongyangu dostavio izvještaj o svojim nuklearnim aktivnostima.

Tajnica Rice, koja boravi u posjeti Južnoj Koreji, zatražila je od vlasti Sjeverne Koreje informacije o procesu obogaćivanja urana i proliferaciji nuklearnog materijala, prenijela je agencija DPA.

"Još nismo dobili odgovore na ta dva pitanja", rekla je Rice nakon razgovora s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yuom Myung-hwanom.

Sjevernokorejski izvještaj na 60 stranica uglavnom se odnosi na proizvodnju plutonija, koji se kao i obogaćeni uran može upotrijebiti za izradu nuklearnog oružja.

Rice je također zatražila od Sjeverne Koreje da u potpunosti ispoštuje međunarodne sporazume i obustavi sve svoje nuklearne programe.

Sjevernokorejske vlasti su u petak, u skladu sa sporazumom postignutim na multilateralnim pregovorima u februaru 2007., uništile rashladni toranj u nuklearnom postrojenju Yongbyon kako bi pokazale da su spremne odustati od razvoja nuklearnih programa.

Prema tom sporazumu sjevernokorejske vlasti su se saglasile da odustanu od svojih nuklearnih ambicija u zamjenu za ekonomsku pomoć i diplomatske ustupke.

Rice i Yu su također ukazali na značaj sistematske verifikacije sjevernokorejskog spiska nuklearnih aktivnosti.

Kontrola podataka s toga spiska bit će, kazala je Rice, jedna od glavnih tema narednih razgovora Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana, SAD-a i Rusije. U njegovoj verifikaciji sudjelovat će predstavnici svih šest zemalja, dodala je.

Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je da će datum nove runde pregovora uskoro biti saopćen.