Svijet
0

SAD traži od jemenske opozicije da "izbjegne provokacije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka ambasada u Jemenu u subotu je pozvala opozicijske grupe da se suzdrže od "provokativnih akcija" i razgovaraju s vlastima nakon velikih uličnih protesta u toj siromašnoj arapskoj zemlji.

Nekoliko desetaka hiljada Jemenaca učestvovalo je u mirnim protestima protiv vlade u četvrtak, tokom "Dana gnjeva", koje je predvodila opozicija, dan nakon što je predsjednik Ali Abdullah Saleh ponudio da odstupi 2013. godine.

"Snažno apelujemo na opozicijske stranke da izbjegnu provokativne akcije i konstruktivno odgovore na inicijativu opredsjednika Saleha da se neslaganje riješe putem dijaloga i pregovorima", navodi američka ambasada na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Pozivamo sve strane da nastave nacionalni dijalog i vrate se pregovaračkom stolu kako bi postigle rješenje koje bi pozdravio jemenski narodi i koje bi bilo u njegovom najboljem interesu", navodi se u saopćenju.

Opozicija je okupila više od 20.000 ljudi u Sani, na najvećem skupu otkako je val demonstracija zahvattio tu siromašnu zemlju Arapskog poluotoka prije dvije sedmice, inspiriran protestima kojima je svrgnut tuniski vladar i koji su zaprijetili egipatskom predsjedniku.

Saleh, vješti politički manipulator, izbjegavao je ranija obećanja da će odstupiti s vlasti. Analitičari tvrde da bi njegovo obećanje dato u srijede moglo biti biti istinska najava dostojanstvenog odlaska, ali da bi on također mogao nakon nekoliko dana zbog nemira promijeniti mišljenje.

"Nastavljamo tražiti od jemenskih sigurnosnih organizacija i demonstranata da se uzdrže od nasilja i od vlade da poštuje pravo svojih građana na mirno okupljanje i izražavanje", saopćila je ambasada, dodajući da je bilo nekoliko nasilnih incidenata usprkos uzdržanosti snaga sigurnosti.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Saleha u telefonskom pozivu u srijedu da slijedi svoje reformske mjere "konkretnim akcijama". Obama je također poručio Salehu kako je "imperativ da Jemen poduzme odlučnu akciju" protiv Al-Qaide.