Svijet
0

SAD traži da G-8 pruži podršku Bliskom istoku

FENA
Administracija Baracka Obame pozvala je u srijedu ostale članice grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G-8 da olakšaju uvjete za trgovinu sa zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U pismu koje su potpisali ministar financija Tim Geithner i državna tajnica Hillary Clinton, uoči samita G-8 u Francuskoj, traže od kolega iz zemalja članica i Evropske unije da podrže povećanje trgovinske razmjene sa zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U pismu se također traži pomoć SAD-u u restrukturiranju duga za Egipat, koji je suočen s privrednim teškoćama nakon političkih nemira.

"Restrukturiranje duga omogućiti će Egiptu brzo kanaliziranje otplate duga prema kreditorima i održivo otvaranje novih radnih mjesta", kaže se u pismu Clinton i Geithnera, koje su objavili američki State Department i ministarstvo financija.

U pismu se navodi kako bi G-8 trebalo da predvodi napore za preorijentiranje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kaže se kako bi samit G-8 u Deauvillu trebao podržati mehanizam kojim bi EBRD podupirao privatni sektor na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Također se predlaže da G-8 vodi napore za preorijentiranje EBRD-a, kako bi danas mogao igrati istu ulogu u potpori demokratskoj tranziciji na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, kakvu je igrao u zadnja dva desetljeća u srednjoj i istočnoj Evropi.

"Ovo je vrijeme za regiju i svijet da zajednički rade kako bi podržali uspješnu tranziciju prema demokratskijim društvima i širem uključenju stanovništva u privredu", ističe se u pismu američkih čelnika svojim kolegama u G-8.