Svijet
0

SAD traga za 755.000 osumnjičenih za terorizam

Sarajevo-x.com
Na listi najtraženijih terorista u SAD-u nalazi se više od 755.000 imena, a iz dana u dan dodaju se nova imena osumnjičenih za terorizam, javljeno je iz vladinog Ureda za odgovornost u SAD-u. Prije napada na New York 11. septembra 2001. godine na istom popisu nalazilo se samo dvadeset imena, a cifra traženih terorista nekoliko mjeseci poslije napada popela se na nevjerovatnih 150.000.

Centar Terrorist Screening (CTS) osnovan je u decembru 2003. godine kako bi pratio aktivnosti i kretanja terorističkih organizacija i detaljno bilježio sve podatke o njihovim članovima. U određenim vremenskim intervalima Centar svoj izvještaj predstavlja i vladinom Uredu za odgovornost koji je uspostavio američki Kongres kako bi se detaljno istraživali svi osumnjičeni za terorizam, izvještava AP.

Spisak sa 755.000 imena osumnjičenih za terorizam predstavljen je u maju ove godine. Od osnivanja centra 2003. godine, lista koju sačinjava CTS uz pomoć obavještajnih službi, korištena je 53.000 puta prilikom hapšenja i lociranja osumnjičenih.