Svijet
0

SAD: Testiran novi Skud projektil

FENA
Američka vojska uspješno je testirala novi Skud projektil na havajskom otočju kao dio projekta poboljšanja odbrane, saopćilo je američko ministarstvo odbrane.

To je već drugi uspješan test ove godine koji Pentagon provodi kako bi ispitao novu tehnologiju oružja koju razvija s ciljem da proširi područje koje štiti, javio je AP.

Do sada su mogli zaštiti samo određen dio teritorija projektilima Patriot. Tri minute nakon ispaljenja projektila, odbrambena brigada je ispalila presretač raketa koji je uništio metu iznad Tihog oceana. Odbrambeni sustav je dizajniran tako da uništava napadački projektil u posljednjoj minuti njegova udara, ali i na većim udaljenostima nego je to mogao sustav Patriota.

Novi sustav neće u potpunosti zamijeniti Patriot. Za sada se samo radi na njegovoj nadopuni. Testiranje se vrši na Havajima, jer udaljenost američkih baza u Novom Meksiku nije bila kompatibilne udaljenosti za ispaljene projektila.

Američka pacifička flota već je implementirala nove mehanizme za detektiranje dolazećih balističkih raketa na krstarice i razarače locirane na Pacifiku.