Svijet
4

SAD tajno napravile "kubanski Twitter" da bi potkopale vladu u Havani

FENA
Američka vlada je napravila "kubanski Twitter", komunikacionu mrežu s ciljem da potkopa komunističku vladu na Kubi, koju su izradile tajne fiktivne kompanije uz finansiranje preko stranih banaka, saznaje američka agencija Associated Press.

Ovaj projekat, koji je trajao više od dvije godine i koji je privukao desetine hiljada sljedbenika, imao je za svrhu da spriječi kubanske vlasti da uspostave snažnu kontrolu nad Internetom s primitivnom društvenom medijskom platformom.

Prema planu, mreža je najpre trebalo da privuče kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmjerili ka disidentskim strujama, navodi AP.

Korisnici "kubanskog Twiitera", međutim, nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa State departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove lične podatke, u nadi da bi te informacije mogle da se jednog dana iskoriste u političke svrhe.

Nejasno je da li je ta šema legalna prema američkom zakonu, koji iziskuje da predsjednik izda pisanu dozvolu za tajnu akciju, kao i odobrenje Kongresa, prenosi Tanjug.

Zvaničnici u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) nisu željeli da kažu ko je odobrio ovaj program niti da li je Bijela kuća za to znala, a i kubanska vlada je odbila da komentira o tome, zaključuje AP.