Svijet
1

SAD sumnja da je napad u Libiji bio isplaniran

FENA
Napad na Američki konzulat (Foto: Arhiv/AFP)
Napad na Američki konzulat (Foto: Arhiv/AFP)
Obamina administracija sumnja da je napad u Libiji kojem je ubijen američki ambasador i tri druga diplomata prije mogao biti isplaniran nego spontani napad gomile koja je izmakla kontroli, rekli su američki dužnosnici u srijedu, prenosi The New York Times u online izdanju.

Dužnosnici u Washingtonu koji analiziraju događaje u protekla 24 sata usredotočili su se na razlike između protesta kod američke ambasade u Kairu i napada na konzulat u Bengaziju, libijskom gradu u kojem su ubijeni ambasador Christopher Stevens i tri službenika konzulata.

Izgleda da su demonstranti u Kairu zaista bili spontana nenaoružana gomila razljućena antiislamskim videom koji je navodno proizveden u SAD-u. Nasuprot tome, čini se da su napadači u Bengaziju bili naoružani s minobacačima i ručnim raketnim bacačima. Obavještajni izvještaji nisu konačni u ovome trenutku, rekli su dužnosnici, ali indicije ukazuju na mogućnost da je organizirana grupa ili čekala priliku da je iskoristi poput protesta zbog videa ili je možda čak i potakla proteste kao paravan za svoj napad.

Predsjednik Barack Obama oštro je osudio ubistvo i naredio povećanje sigurnosti u američkim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta. Američki dužnosnici su rekli da je 50 marinaca na putu prema Libiji radi jačanja sigurnosti u američkim diplomatskim objektima, a State Department je naložio povlačenje iz Libije diplomatskog osoblja koje nije najnužnije, te upozorio Amerikance da ne putuju tamo, sugerirajući da su mogući daljnji napadi.

Smrt ambasadora Stevensa u utorak, na jedanaestu godišnjicu napada od 11. septembra 2001., prva je pogibija jednog američkog izaslanika u inozemstvu u više od tri desetljeća.

"Ta četiri Amerikanca branila su slobodu i ljudsko dostojanstvo. Da ne bude zabune: mi ćemo surađivati s libijskom vladom u privođenju pravdi ubojica koji su napali naše ljude. Ovaj napad neće prekinuti veze između SAD-a i Libije", rekao je Obama u televizijskoj izjavi iz vrta Bijele kuće, dok je uz njega stajala državna tajnica Hillary Clinton.

Barack Obama također je pohvalio libijsku vladu, ističući da su libijske snage sigurnosti uzvratile protiv nasilne gomile, pomogle zaštititi američke diplomate i prevezle Stevensvo tijelo u bolnicu.

Napad na kompleks u Benghaziju bio je daleko smrtonosniji nego što su dužnosnici administracije prvotno objavili u utorak navečer, kada je državna tajnica Clinton rekla da je jedan Amerikanac poginuo a jedan je ozlijeđen.

"Jedan od onih koji su ubijeni bio je Sean Smith, službenik za upravljanje informacijama koji se pridružio diplomatskoj službi prije 10 godina", rekla je Clinton u saopćenju. State Department nije objavio identitet druge dvije žrtve, jer čeka da se obavijesti rodbina.

Ubistvo visokog američkog dužnosnika u Libiji otvorilo je pitanja o ranjivosti američkih dužnosnika u vrijeme kada korjenite promjene koje su zahvatile arapski svijet nisu umanjile bijes protiv SAD-a koji još uvijek tinja u džepovima diljem regije, ocjenjuje NY Times.

Dužnosnici u Washingtonu su rekli kako nije bilo upozorenja unutar američke vlade u danima prije napada na konzulat, bilo na mogućnost napada koji bi se podudario s godišnjicom 11. septembra ili da se u Libiji odvija urota. To sugerira da američke obavještajne službe nisu zabilježile neuobičajenu komunikaciju ili druge dokaze koji upućuju na planirani napad.

Međutim, oko 24 sati prije napada na konzulat, El-Kaida je na militantnim islamističkim forumima objavila video u kojem je njen čelnik, Ajman al Zavahri, priznao smrt svog zamjenika Libijca Abu Jahje al-Libija u junskom napadu američke bespilotne letjelice i pozvao Libijce da osvete njegovu smrt.

Ako se ispostavi da smrt američkih diplomata nije rezultat spontanog gnjeva gomile zbog uvrede islama, već dugo planirana urota El-Kaide, to bi moglo stubokom promijeniti percepciju događaja. Američki dužnosnici upozoravaju da se taj problem još uvijek istražuje, navodi NY Times.

Bijela kuća nije željele komentirati nagađanja.

"U ovoj fazi, bilo bi prerano pripisivati bilo kakav motiv tom činu koji je za svaku osudu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

Stevens je dužnost ambasadora preuzeo u maju, nakon što je služio kao izaslanik kod libijskih pobunjenika koji su svrgnuli pukovnika Moamera Gadafija. Bio je nadaleko cijenjen kod libijskih pobunjenika zbog potpore koju je pružao njihovoj borbi.