Svijet
0

SAD: Suđenje optuženima za napade 11. septembra 2001.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suđenje peterici optuženih za organizaciju napada 11. septembra 2001. započelo je u četvrtak pred Specijalnim vojnim sudom u pomorskoj bazi Guantanamo, u prisustvu svih pet optuženih.

Sudac zadužen za ovaj slučaj pukovnik Ralph Kohlmann otvorio je prvu preliminarnu raspravu podsjećajući da vlada svaku izjavu optuženih može smatrati povjerljivom zbog njihovog držanja po tajnim zatvorima CIA-e.

Khaled Cheikh Mohammed, navodni "mozak" napada u kojima je 2001. ubijeno 3.000 ljudi, Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash i Mustapha al-Hawsawi mogli bi dobiti smrtne kazne ako priznaju da su krivi.

Prema snimcima prikazanim u sali za novinare samo nekoliko minuta prije početka procesa optuženi, obučeni u bijelo, izgledali su opušteno i razgovarali su međusobno pored svojih advokata.

Sudac Kohlmann treba da pročita optužnice podignute protiv njih. Pet optuženih će se nakon toga izjasniti da li prihvataju vojne i civilne advokate, određene po službenoj dužnosti, te da li se oni danas žele izjasniti o optužnici ili ne.

Khaled Cheikh Mohammed, osumnjičen da je organizirao napade počinjene 11. septembra 2001., izjavio je da odbija pomoć svojih civilnih i vojnih advokata te da se želi sam braniti.

Također je dodao da želi biti osuđen na smrt kako bi postao "mučenik".