Svijet
0

SAD: Sud odbio povlačenje priznanja krivnje senatora Craiga

FENA
Okružni sud u Minnesoti u četvrtak je odbio zahtjev republikanskog senatora Larryja Craiga da povuče svoje priznanje krivnje za remećenje javnog reda zbog nuđenja seksa policajcu u nužniku zračne luke u Minneapolisu, no on je unatoč odluci suda najavio ostanak u Senatu.

"Zbog toga što je priznanje optuženog bilo tačno, dobrovoljno i inteligentno, i zato što je priznanje potkrijepljeno dokazima...molba za povlačenje priznanja se odbija", naveo je u obrazloženju odluke okružni sudac Charler Porter, prenijela je Hina.

Senator Craig, iz države Idaho, uhapšen je 11. juna u nužniku zračne luke gdje je prikrivenom policijskom agentu nudio seks. Početkom augusta na sudu je priznao krivnju i platio kaznu od 500 dolara, uz godinu dana uvjetne kazne.

Kada je priča dospjela u novine 27. augusta, najavio je da podnosi ostavku s 30. septembra, tvrdeći da je nevin i da nije homoseksualac.

Čelništvo republikanaca u Senatu odmah ga je isključilo iz svih odbora i ogradilo se od njega, želeći čim prije okončati skandal s njegovom ostavkom.

Craig se u međuvremenu predomislio oko ostavke i podnio zahtjev za povlačenje priznanja krivnje, a prije tri sedmice vratio se i u Senat, rekavši da ostaje u uredu dok se ne završi sudski postupak.

U četvrtak je, nakon objave odluke suda u Minnesoti, najavio da će ipak "nastaviti služiti narodu Idahoa u Senatu", na nezadovoljstvo svojih republikanskih kolega u Kongresu, koji uoči izborne godine 2008. strahuju od štete koju skandal može nanijeti kandidatima stranke.