Angela Merkel
0

"SAD su ključ za prevazilaženje krize"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države su "ključ "za prevazilaženje ekonomske krize, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, poželjevši Baracku Obami, 44. američkom predsjedniku, koji u podne polaže zakletvu, "pravnu sposobnost i dobru sreću da povrati na noge američku ekonomiju".

"Želimo mu tu sposobnost i dobru sreću da oporavi američku ekonomiju jer kao najveća ekonomija svijeta, to je ključ za prevazilaženje krize", rekla je konzervativna čelnica na njemačkoj državnoj televiziji ARD.

Izbor prvog crnog predsjednika SAD-a znači "veliki trenutak za Ameriku i društveno-politički događaj", naglasila je Merkel koja upravo u tome vidi "višestrukost zgodnih prilika".

Obama će, najvjerovatnije, posjetiti zvanično Njemačku 3. aprila povodom samita NATO-a u Baden-Badenu, precizirala je kancelarka, koja očekuje tijesnu saradnju s novim predsjednikom.

"Očekujem da naša suradnja bude uz uzajamno razumijevanje, odluke koje će se donositi na principu da jedna zemlja ne može rješavati sama svjetske probleme, već s drugima", rekla je kancelarka.

Kontraverzni logor Guantanamo "trebao bi biti zatvoren", rekla je Merkel, dodavši da "će o tome razgovarati direktno s Obamom".

U svom razgovoru na televizijskom kanalu ABC od 11. januara, Obama je ponovio namjeru da zatvori Guantanamo, naglasivši pritom da je to kompleksan proces.