Povezani sa Al-Qaidom
0

SAD stavile na "crnu listu" sirijsku pobunjeničku grupu Džabhat al-Nusra

FENA
SAD su stavile na “crnu listu" grupu sirijskih pobunjenika Džebhat al-Nusra (Front pobjede), povezanu s Al-Qaidom u Iraku, optužujući ih da su teroristička grupa koja pokušava da "preotme" legitimnu borbu sirijskih pobunjenika.

Stavljajući tu grupu na spisak inozemnih terorističkih organizacija, State Department je saopćio da se Al-Nusra predstavlja kao dio legitimne sirijske opozicije, a zapravo je pokušaj Al-Qaide da "preotme" borbu sirijskog naroda za "sopstvene zločinačke svrhe", prenosi AFP.

Ta grupa je na sebe preuzela odgovornost za nekoliko terorističkih napada s mnogobrojnim žrtvama, a njen glavni komandni centar nalazi se, prema preliminarnim informacijama, na sirijsko-turskoj granici.

Stavljanje na "crnu listu" predviđa da će, u slučaju da budu otkriveni, računi i sredstva članova Al-Nusre biti zamrznuti, a Amerikancima se zabranjuje održavanje bilo kakvih poslovnih odnosa s osobama koje podliježu kaznenim mjerama.

Taj front jedna je od najefikasnijih od nekoliko naoružanih grupa koje se bore za svrgavanje sirijskog režima i povećava zabrinutost Zapada da "tvrdokorni islamisti" osvajaju nadmoć u pobuni koja traje već 21 mjesec.