Svijet
4

SAD: Srbin iz BiH osuđen zbog lažne izjave za ubistvo bračnog para u Hrvatskoj

Klix.ba
Slobodan Mutić (Ured američkog tužitelja)
Slobodan Mutić (Ured američkog tužitelja)
Bosanski Srbin Slobodan Mutić osuđen je u srijedu na saveznom sudu u Clevelandu na dvije godine zatvora zbog laganja američkim imigrantskim vlastima pri dolasku u Sjedinjene Američke Države.

"Mutić je zatajio svoju ulogu u etnički motiviranom ubistvu bračnog para u Hrvatskoj", izjavio je Steven Dettelbach, tužitelj u distriktu Sjeverni Ohio, prenosi Al Jazeera.

Očekuje se da će 53-godišnji Mutić, nakon odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne, biti deportiran u Hrvatsku, gdje će mu se suditi za kršenje ljudskih prava, javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Nekadašnji vojnik samozvane republike srpska krajina izjasnio se prošle godine da je kriv zato što je dao lažnu izjavu pri popunjavanju američkog imigracijskog formulara I-94.

"U našoj su zemlji izbjeglice dobrodošle, ali ne i kriminalci koji krše ljudska prava", kazao je Dettelbach, dodajući da je Mutićeva kazna korak naprijed u njegovom udaljavanju iz SAD-a.

"Njegov slučaj dokazuje da se Sjedinjene Države ne participiraju kao raj za pojedince koji su počinili grozne ratne zločine u domicilnim zemljama."

Ubistvo i pljačka

Prema sudskim dokumentima, Mutić je optužen da je, zajedno s Draganom Perenčevićem, 1992. godine u Petrinji ubio bračni par Paulu i Stjepana Cindrića.

Mutić treba odgovarati i za druge zločine počinjene u Hrvatskoj, uključujući ubistvo Aleksandra Živkovića.

Mutić, koji je u SAD došao 1999. godine iz Rumunije, u razgovoru koji su s njim 2012. godine vodili agenti Domovinske sigurnosti, izjavio je da je Perenčević, koji živi u Srbiji, bio taj koji je planirao navedena ubistva.

"Svi znaju ko je on bio, da je njegovo oružje bilo zadržano u policiji te da je mogao ubiti koga god je želio. To je i učinio", naveo je Mutić u svom priznanju u januaru 2012. godine.

U vrijeme kada je zločin počinjen, on je bio pripadnik tadašnje Jugoslovenske narodne armije te kasnije pripadnik vojnih snaga samozvane republike srpska krajina, navodi se u dokumentu o priznanju, koji u posjedu ima američki sud na kojem je ustanovljeno da su Mutić i još jedan muškarac pucali bračnom paru Cindrić u glavu zbog njihove nacionalnosti (Hrvati) te da su iz njihovog stana odnijeli veću sumu stranog novca.

"Zanimljivo je da je Mutić o ovom zločinu bio ispitivan još u siječnju 1992. godine, da je i tada priznao da je bio umiješan u zločin, ali je nakon samo mjesec dana pušten iz lokalnog zatvora", javlja Puljić.

Stotine sumnjivih

Nakon što je 1999. godine došao u SAD, Mutić je dobio status izbjeglice, a nekoliko godina kasnije zatražio je američko državljanstvo.

Tada su krenuli problemi za njega, jer su, prilikom procesa dobijanja državljanstva, službenici Domovinske sigurnosti ustanovili da je za Mutićem Hrvatska objavila potjernicu.

Nekoliko godina je trajalo prikupljanje dokumentacije, da bi protiv njega bila podignuta optužnica u decembru prošle godine.

Mutić je jedan od imigranata koji su u SAD došli sa područja bivše Jugoslavije, osumnjičenih da su počinili ratni zločin te lagali američkim imigracijskim vlastima.

Prošle godine je historičar u Centru za ratne zločine pri Ministarstvu domovinske sigurnosti Michael MacQueen objavio kako taj centar ima na popisu blizu 300 osoba osumnjičenih za navedena krivična djela, koje su došle sa područja Zapadnog Balkana.