Svijet
3

SAD spremne da pošalju do 300 vojnih savjetnika u Irak

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države su spremne da pošalju do 300 vojnih savjetnika u Irak radi "obučavanja, pomaganja i podržavanja" iračkih snaga u borbama sa sunitskim pobunjenicima, izjavio je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama i izrazio spremnost i za ciljane udare ako bude potrebno.

Ovi savjetnici iz redova specijalnih snaga neće biti trupe koje idu u borbu, upozorio je on.

Nakon više od osam godina rata u Iraku i skoro 4.500 mrtvih, "američke snage se neće vraćati u borbu u Iraku, ali ćemo pomoći Iračanima u njihovoj borbi protiv terorista koji prijete iračkom narodu, regionu i američkim interesima", kazao je američki predsjednik.

Washington je također spreman da formira "zajedničke operativne centre u Bagdadu i na sjeveru Iraka radi razmjenjivanja obavještenja i koordiniranja planiranja" operacija protiv džihadista iz pokreta Islamska država u Iraku i Levantu.

SAD je posljednjih dana pojačao kontrolne letove iznad iračkog teritorija, uz pomoć bespilotnih aviona i lovaca F-18 koji polijeću s nosača aviona George H.W. Bush, koji krstari u Perzijskom zalivu.

Zahvaljujući prikupljenim obavještenjima, Washington će biti spreman za "ciljanu vojnu akciju ako i kada odredimo da situacija na terenu to zahtijeva", kazao je američki predsjednik.