S. Koreja
0

SAD spreman za nastavak razgovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki nuklearni izaslanik za Sjevernu Koreju Christopher Hill spreman je da uskoro razgovora sa zvaničnicima Pjongjanga o nastavku demontiranja nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji, javile su zapadne agencije.

Predstavnici ostalih zemalja angažiranih u vezi s tim problemom - Kine, Japana, Rusije i Južne Koreje - u New Yorku su se konsultirali s Hillom i podržali njegovu namjeru.

Pjongjang je zatvorio reaktor u Yongbyonu u julu kada su Sjedinjene Države ublažile politiku prema sjevernokorejskom režimu, što je omogućilo i napredak u višegodišnjim razgovorima predstavnika pet zemalja sa Sjevernom Korejom.

Tada se Pyongyang saglasio da neće prenositi u druge zemlje nuklearni materijal, tehnologiju i znanje u oblasti nuklearne energije.

Sredinom prošle sedmice Sjeverna Koreja je, međutim, spriječila inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da uđu u prostorije u Yongbyonu i saopćila da će za sedam dana vratiti određenu količinu nuklearnog materijala u djelimično demontirani objekt.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je tada Pyongyang da se vrati za pregovarački sto i prihvati sporazum kojim bi se ozvaničilo ukidanje nuklearnog programa.

Demontaža nuklearnih postrojenja u Yongbyonu, za koju je dogovoreno da bude završena do kraja 2008. godine, obustavljena je u augustu kada je Washington odbio izbrisati Sjevernu Koreju sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam.