Svijet
0

SAD spreman uslovno razgovarati s Iranom

FENA
Sjedinjene Države su spremne direktno razgovaraju s Iranom, prvi put nakon više od 26 godina, ako Teheran prekine svoj nuklearni program, saopšila je u srijedu američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Čim Iran u cijelosti prekine svoje aktivnosti na obogaćivanju urana, SAD će se pridružiti kolegama EU-3 (Francuska, Njemačka i Velika Britanija) za pregovaračkim stolom i sastat će se s iranskim dužnosnicima", rekla je Rice u svom govoru, čije je dijelove objavio State Department.

Ova poruka je upućena u srijedu ujutro švicarskom ambasadoru u Washingtonu, zaduženom da prenese informacije iranskim vlastima".

Ona će biti prenesena i iranskoj ambasadi pri UN-u.

Švicarska zastupa interese Irana u SAD-u, koji je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom 1980.

Ova spektakularna inicijativa SAD-a, uoči značajnog sastanka pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti u Beču o iranskom nuklearnom programu, dobila je značajnu podršku velikih sila, precizirao je visoki zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

"Rusija i Kina su sa zadovoljstvom dočekale tu vijest", dodao je on, izražavajući optimizam o šansama za dobijanje podrške Moskve i Pekinga o prinudnoj rezoluciji Vijeća sigurnosti ako Iran odbije ponudu Washingtona.

Prema diplomatima u Beču, Washington je povezao direktne pregovore s Teheranom jer su Moskva i Peking prihvatili princip eventualnih sankcija protiv Teherana ako Iran nastavi s obogaćivanjem urana, čime bi se ova zemlja domogla nuklearnog goriva u vojne svrhe.