State Department
0

SAD snažno podržavaju Vijeće za regionalnu suradnju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju snažnu podršku Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) kao ključnom partneru u održavanju euro-atlantske perspektive zemalja jugoistočne Evrope (JIE), rekli su visoki zvaničnici State Departmenta SAD-a generalnom sekretaru RCC-a Hidi Biščeviću, tokom njegove dvodnevne posjete Washingtonu koja se završava danas.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju u State Departmentu SAD-a Stu Jones podžao je RCC u očuvanju njegove sadašnje platforme prema političkim pitanjima u regionu kako bi se komuniciralo sa svim članicama i konsolidiralo regionalno vlasništvo kao stvarni okvir za saradnju i zajednički razvoj, saopćeno je iz RCC-a.

Biščević je informirao Jonesa i druge zvaničnike Sjedinjenih Država o trenutnim izazovima s kojima se jugoistočna Evropa suočava, također, i u svjetlu proširenja EU.

Zvaničnici su se složili da se RCC treba posebno usredsrediti na to da okupi zemlje jugoistočne Evrope oko razvojnih projekata te naglasili potrebu da se osigura opća uključenost kao osnovno pravilo za RCC.

Jones naglasio je da će Sjedinjene Države nastaviti da rade sa EU na uspostavljanju stalne stabilnosti i saradnje u jugoistočnoj Evropi, ali je dodao da i lideri iz regiona također moraju pokazati veći stepen samoodgovornosti u rješavanju preostalih otvorenih regionalnih pitanja.

On je podržao inicijativu da se krajem ove godine održi konferencija na visokom nivou koju će organizirati predsjedavajući EU i Evropska komisija uz aktivno učešće RCC-a, a koja će se usredsrediti na evropsku perspektivu zapadnog Balkana te se baviti nepovoljnim utjecajima finansijske krize na region i jačanjem regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Generalni sekretar RCC-a također je imao razgovore sa podpredsjednikom Svjetske banke Shigeom Katsuom i drugim zvaničnicima.

Upozorio je da bi svjetska ekonomska kriza mogla imati ozbiljan utjecaj na ekonomije država u jugoistočnoj Evropi.

„Sadašnja kriza može utjecati na opće političke i socijane uvjete u regionu te je potreban jači angažman međunarodnih finansijskih institucija kako bi se izradili i proveli odgovarajući regionalni i državni programi oporavka ", kazao je Biščević.

Biščević je zahvalio potpredsjedniku Katsuu na snažnoj podršci Svjetske banke RCC-u u njegovoj prvoj godini postojanja, a posebno na projektima uspostavljanja Regionalnog centra za borbu protiv požara u jugoistočnoj Evropi i Fonda osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu i centralnu Evropu, za koje se očekuje da će biti finalizirani u skoroj budućnosti.

Također je pozvao Svjetsku banku da podrži razvoj Regionalne strategije istraživanja i razvoja na zapadnom Balkanu koja je u fazi izrade pod pokroviteljstvom RCC-a, saopćeno je iz RCC-a.