Svijet
0

SAD: Sjevernokorejska nuklearna proba nedopustiva prijetnja

FENA
Nuklearna proba Sjeverne Koreje predstavljala bi "nedopustivu prijetnju" miru i stabilnosti u regiji i svijetu, rekao je u Kairu glasnogovornik State Departmenta Sean MacCormack.

"Sjevernokorejska proba ozbiljno bi ugrozila našu vjeru u predanost Sjeverne Koreje direktnim pregovorima ušestero te bi bila nedopustiva prijetnju miru i stabilnosti u Aziji i svijetu", izjavio je McCormack, koji u Egiptu prati američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

"Provokativna akcija ove prirode samo bi još više izolirala sjevernokorejski režim i lišila sjevernokorejski narod svih dobrobiti koje on zaslužuje", dodao je glasnogovornik.

Dodao je kako će SAD "zajedno sa svojim saveznicima i partnerima nastaviti suradnju kako bi obeshrabrili tako neodgovoran čin i da će na njega odgovoriti na pravi način".

Sjeverna Koreja objavila je u utorak da će pristupiti nuklearnoj probi, optuživši SAD da ju je "prijetnjom nuklearnim ratom i sankcijama" primorao na takav potez.

Ambasador SAD u UN-u John Bolton objavio je u utorak da namjerava dostaviti Vijeću sigurnosti namjeru Sjeverne Koreje o nuklearnoj probi.

"Pokrenut ću ovo pitanje pred Vijećem sigurnosti", rekao je on novinarima. "Očekujem veliku podršku kako bi se to pitanje ozbiljno razmatralo. To će biti test za Vijeće sigurnosti", dodao je on.