Svijet
0

SAD: Sjeverna Koreja sarađuje na onesposobljavanju nuklearnih postrojenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja će vjerovatno do kraja godine dovršiti onesposobljavanje svojih nuklearnih postrojenja, izjavio je u utorak američki diplomat.

"Nadam se da će oni uspjeti onesposobiti sva postrojenja, i dovršiti ovu fazu do 31. decembra", izjavio je Sung Kim, vodeći stručnjak State Departmenta za Sjevernu Koreju po dolasku u Južnu Koreju nakon obilaska sjevernokorejskoga nuklearnog kompleksa Yongbyon, javio je AP.

Kim je izjavio da su sjevernokorejski zvaničnici bili "veoma kooperativni" i da je rad na onesposobljavanju počeo na tri vodeća poostrojenja u najvećem nuklearnom kompleksu Yongbyon, smještenom stotinjak kilometara od Pjongjanga.

Taj kompleks uključuje i reaktor od pet megavata koji može proizvoditi plutonij, što se koristi za stvaranje atmskih bombi, te pogone za proizvodnju i preradu nuklearnog goriva.

Sjedinjene Države i druge zemlje odbile su javno objaviti kako će nuklearna postrojenja Sjevera biti onesposobljena.

Vodeći američki posrednik u razgovorima sa Sjeverom pomoćnik državne tajnice Christopher Hill izjavio je međutim da će stručnjaci poduzeti mjere, što znači da će trebati najmanje godina dana da se reaktor ponovo pokrene.

Sjever je ugasio svoj jedini operativni reaktor u Yongbyonu u julu i obećao je onesposobiti kompleks do kraja godine u zamjenu za energetsku pomoć i političke ustupke od drugih zemalja angažiranih u razgovorima o njegovome nuklearnom programu. To su Kina, Japan, Južna Koreja i Rusija.

Washington se nada da će razgovori polučiti sporazum da Sjever u potunosti onesposobi kompleks i također želi da se zaplijene bombe za koje se vjeruje da ih je proizvela vlada u Pyongyangu.

Ta je zemlja obavila prvu nuklearnu probu u oktobru 2006. - u kulminacji napora na stvaranju najsmrtonosnijeg oružja na svijetu - a stručnjaci procjenjuju da ima dovoljno plutonija za proizvodnju desetak novih bombi.

Kim je otputovao u Seul da bi u srijedu prisustvovao sastanku ministara odbrane Sjedinjenih Država i Južne Koreje, saopćila je američka ambasada u Seulu.

Američki ministar odbrane Robert Gates stigao je u Seul iz Kine da bi prisustvovao ranije planiranim raspravama o američko-južnokrejskoj alijansi.

Oko 29.000 američkih vojnika i dalje je prisutno na Jugu, što je naslijeđe Korejskog rata koji je okončan 1953. primirjem koje nikada nije bilo zamijenjeno mirovnim sporazumom.