Svijet
0

SAD: Sirijski predsjednik Asad treba da ode s vlasti

FENA
Bashar el-Asad
Bashar el-Asad
Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile su u utorak da pozdravljaju napore koje ulaže međunarodna zajednica kako bi se prekinulo nasilje u Siriji, ali da i dalje smatra da sirijski predsjednik Bashar al-Asad treba da ode s vlasti.

Sirijska državna televizija objavila je u utorak da je postignut konačni dogovor između sirijskih vlasti i odbora Arapske lige zaduženog za mirovnu inicijativu za okončanje sedmomjesečnih nemira u Siriji, a Reuters je precizirao da će u nedjelju, u Kataru, delegati Komiteta razgovarati sa sirijskim zvaničnicima.

Plan Arapske lige, podsjeća Reuters, uključuje pozivanje Damaska da odmah oslobodi uhapšene iz zatvora, povuče sigurnosne snage s ulica gradova, dozvoli raspoređivanje posmatrača Arapske lige i otpočne dijalog s opozicijom u zemlji.

Sukobi između snaga režima al-Asada i demonstranata koji traže političke reforme izazivaju veliku zabrinutost u svijetu, pogotovo u regionu.

Strahuje se da bi produbljivanje krize moglo da dovede do "iračke reprize" - građanskog rata između pojedinih sekti i ekstremističkih grupa, što bi moglo da izazove poremećaj u cijelom regionu Bliskog istoka.