Svijet
0

SAD: Senator Edward Kennedy na operaciji tumora na mozgu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki senator Edward Kennedy objavio je da će u ponedjeljak biti podvrgnut operaciji malignog tumora na mozgu u Medicinskom centru sveučilišta Duke, u Sjevernoj Karolini.

"Zajedno s izvanrednim timom mojih liječnika u Općoj bolnici Massachusetts, i nakon konSultacija sa stručnjacima diljem zemlje, odlučio sam da je najbolji tretman za moj tumor na mozgu ciljana operacija, te potom kemoterapija i zračenje", naveo je u saopćenju 76-godišnji demokratski senator.

Po izjavama njegovih pomoćnika, operacija je trebala početi oko 9 sati ujutro, po istočnoameričkom vremenu, i trajati četiri do šest sati.

Oporavak nakon operacije trebao bi trajati oko sedmicu dana, a nakon toga će Kennedy u bolnici Massachusets biti podvrgnut zračenju i kemoterapiji, najavljeno je u saopćenju.

Kennedy je već 46 godina jedan od najutjecajnijih demokrata u Senatu SAD-a, poznat po zauzimanju za socijalna pitanja.

Pozlilo mu je 17. maja dok je šetao pse u Hyannisportu, na Cape Codu u Massachusettsu gdje se nalazi njegova rezidencija, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu.

U bolnici Massachusets u Bostonu liječnici su mu nakon biopsije dijagnosticirali zloćudni gliom na mozgu, a kao terapiju tada su spominjali samo zračenje i kemoterapiju, ne i operaciju.

Kirurg koji će ga operirati je dr. Allan Friedman, šef neurohirurgije i jedan od voditelja programa neuroonkologije u Medicinskom centru Duke, koji obavlja 90 posto svih operacija tumora na mozgu i biopsija na Dukeu, navodi se na web stranici Medicinskog centra, prenijela je Hina.

Edward Kennedy najmlađi je od četvorice braće iz moćne i tragične obitelji iz Massachusettsa, nerazdvojno vezane uz Demokratsku stranku. Njegov najstariji brat Joseph poginuo je u Drugom svjetskom ratu, John F. Kennedy, 35. predsjednik SAD-a, ubijen je u atentatu 1963., senator i bivši ministar pravosuđa Robert F. Kennedy ubijen je u atentatu 1968. dok je sudjelovao u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.