Svijet
0

SAD: Senat države Vermont glasao za opoziv Busha i Cheneyja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senat američke savezne države Vermont u petak je izglasao simboličnu rezoluciju kojom traži opoziv Georgea W. Busha i potpredsjednika Dicka Cheneyja, ističući kako su "njihove akcije ustavno i zakonski upitne".

Neobvezujuća rezolucija usvojena je bez rasprave sa 16 glasova za i 9 protiv (šest republikanskih i trojica demokratskih senatora).

U rezoluciji se navodi kako akcije Busha i Cheneyja u SAD i inozemstvu, uključujući i Irak, "potiču ozbiljna pitanje ustavnosti, zakonitosti i zlouporabe javnog povjerenja".

"Mislim kako će to imati ogroman politički učinak na javnu raspravu u tome što učiniti s ovim predsjednikom", izjavio je James Leas, odvjetnik iz Vermonta i jedna od vodećih zagovornika povlačenja američkih snaga iz Iraka i opoziva Busha i Cheneyja.

Zakonodavci Vermonta ranije su prihvatili drugu neobvezujuću rezoluciju kojom se traži povlačenje iz Iraka.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Vermonta, Gaye Symington, usprotivila se stavljanju na raspravu rezolucije o opozivu, ističući kako bi takav akt bio stranački obojen i pridonosio podjeli, te, što je još važnije, udaljio Washington od napora da povuče svoje snage iz Iraka.

Čelnik Senata, republikanski zamjenik guvernera Brian Dubie, također se protivio toj mjeri, no u petak je bio odsutan sa sjednice, što je demokratski čelnik Peter Shumlin, kao privremeni predsjednik doma, iskoristio za brzopotezno usvajanje rezolucije.

Trideset gradova Vermonta, u martu je na svojoj godišnjoj skupštini - tradiciji iz kolonijalnog doba gdje građani raspravljaju o aktaualnim pitanjima - izglasalo istovjetne rezolucije o opozivu Bushu i povlačenju iz Iraka.

Kongresno izaslanstvo Vermonta, male savezne države na istočnoj obali SAD-a, nije pokazalo ozbiljan interes da takvu mjeru predloži u Washingtonu.

Zakonodavci saveznih država Wisconsin i Washington ranije su također prihvatili slične simbolične mjere, prenosi Hina.