Mahmoud Ahmadinejad
0

"SAD se trebaju spakovati i napustiti Bliski istok"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države bi trebalo da se spakuju i napuste Bliski istok te se ne miješaju u regionalna pitanja, izjavio je u četvrtak u Damasku iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad.

Arapske zemlje će predvoditi novi Bliski istok "bez cionista i bez kolonijalista", istakao je Ahmadinejad, koji je u posjeti Siriji.

"Amerikanci hoće da dominiraju ovom regijom, ali osjećaju kako Iran i Sirija to sprečavaju", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Učestale posjete visokog ranga Damasku posljednjih mjeseci, iz SAD-a, Francuske i sada Irana, pokazuju strateški značaj Sirije na Bliskom istoku, navodi agencija Associated Press.

Al-Assad je ponovio čvrstu podršku Iranu, rekavši da američki stav prema Iranu predstavlja "novi vid kolonijalizma u regiji".

Ahmadinejadova posjeta Siriji dolazi u vrijeme porasta američkih optužbi na račun Teherana zbog nuklearnog programa, dok SAD želi poboljšati odnose sa Sirijom koja se smatra ključem za postizanje mira u regiji.

Sjedinjene Države su nedavno odlučile poslati u Damask prvog ambasadora nakon pet godina, ali su zadržale sankcije koje je još George W. Bush nametnuo Damasku.