Barack Obama
0

"SAD se kreću u dobrom smjeru"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se Sjedinjene Države kreću u dobrom smjeru, a nakon izvještaja o prvome ekonomskom rastu u godinu dana.

U redovitoj sedmičnoj radioporuci predsjednik Obama je u subotu podsjetio da se bruto društveni proizvod SAD-a povećao u prošlom tromjesečju.

On je kazao da će i dalje biti uspona i padova, ali i da su se Sjedinjene Države dosta ostvarile od vrhunca ekonomske krize.

Američki čelnik pokušao je ublažiti bojazni oko visoke nezaposlenosti, kazavši da je njegov plan poticajnih mjera stvorio ili sačuvao više od milion radnih mjesta.

Nezaposlenost je u septembru dostigla najvišu razinu u SAD-u u proteklih 26 godina i vjerojatno je da će se dodatno povećati.

U međuvremenu, u svojoj radioporuci republikanci su kritizirali plan reforme sustava zdravstvene skrbi predsjednika Obame, prenijela je VoA.

Čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner rekao je da će prijedlog zakona o kojem će se raspravljati sljedeće sedmice dovesti do porasta troškova zdravstvene skrbi, smanjenja vladinih beneficija starijim građanima te dovesti do smanjenja broja radnih mjesta.