Svijet
0

SAD: Samo šest od 75 gradova visoko ocijenjeno po spremnosti za katastrofe

FENA
San Diego
San Diego
Samo šest od 75 američkih gradova i drugih područja dobilo je najviše ocjene za sposobnosti njihovih hitnih službi za komunikaciju tokom katastrofe, prema nacrtu saveznog izvještaja koji je u utorak dobio Associated Press.

Izvještaj, koji treba biti objavljen u srijedu, daje najviše ocjene San Diegu (Kalifornija), Minneapolis-St.Paulu (Minnesota), Washingtonu, Columbusu (Ohio), Sioux Fallsu (Južna Dakota) i okrugu Laramie u Wyomingu.

U izvještaju su najlošije ocijenjeni Chicago, Baton Rouge, Cleveland, Mandan u Sjevernoj Dakoti i Američka Samoa.

Studija, koju je proveo Ured za domovinsku sigurnost, načinjena je pet godina nakon što su teroristički napadi 11. septembra 2001. otkrili velike probleme u komunikaciji hitnih službi tokom katastrofe. Mnogi vatrogasci koji su se penjali u njujorške blizance WTC-a poginuli su jer nisu čuli radio upozorenje policije da napuste zgrade pred urušavanje, prenijela je Hina.

Prije godinu dana, uragan Katrina ukazao je na slične probleme kada su radio-veze bile u prekidu jer je oluja porušila radijske odašiljače.

Demokrati, koji će ove sedmice preuzeti kontrolu u Kongresu, najavili su kako će poboljšanje komunikacijskih sistema i procedura hitnih službi biti jedan od prioriteta kojima će se baviti.