Primjer bezočne brutalnosti
0

SAD, Rusija i Velika Britanija osudile ubistva novinara u Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države, Rusija i Velika Britanija osudile su u srijedu ubistvo dvoje zapadnih novinara u Siriji - američke novinarke Marie Colvin i francuskog fotoreportera Remi Ochlika.

Najoštriju osudu zbog ubistva novinara u Homsu, centru 11-mjesečnih protesta u Siriji, uputila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, ističući da je to "još jedan primjer bezočne brutalnosti" sirijskog režima, javio je France Presse.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da "Moskva osuđuje i izražava ozbiljnu zabrinutost" zbog ubistva novinara, ističući da "ovaj tragični događaj još jednom potvrđuje potrebu da sve strane u sirijskom sukobu okončaju nasilje".

Britanski premijer David Cameron na početku sedmičnog obraćanja u parlamentu izrazio je žaljenje zbog pogibije novinarke koja je radila za britanski Sunday Times.

  • Ovo je tužno podsjećanje na opasnosti s kojima se novinari suočavaju kako bi obavijestili svijet o tome šta se događa i o jezivim događajima u Siriji, rekao je Cameron.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da su novinari stradali "donoseći nam istinu o tome šta se događa narodu Homsa", a da vlade širom svijeta treba da udvostruče napore kako bi zaustavile "podlu kampanju strahovlade" koju sprovodi režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je ranije da ova ubistva pokazuju kako je krajnje vrijeme da sirijski režim ode, a Francuska je pozvala vladu u Damasku da odmah prekine napade na Homs i omogući siguran pristup za medicinsku pomoć žrtvama.

U međuvremenu, sirijske vlasti saopćile su kako nemaju saznanja da su dvoje zapadnih novinara, koji su ubijeni, ušli u zemlju, a da svi strani novinari koji uđu u Siriju ilegalno treba da se jave najbližoj imigracionoj službi kako bi legalizovali svoje prisustvo.

Prema izvještajima aktivista i očevidaca, u današnjem bombardovanju u Homsu povrijeđeno je još troje novinara.