Svijet
0

SAD: Romney za promjenu američke vanjske politike

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Republikanski kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney kritizirao je u utorak vanjsku politiku aktualnog predsjednika Baracka Obame i pozvao na "promjenu kursa", posebno na Bliskom istoku, javio je BBC.

Romney smatra da zbog Obamine vanjska politika Amerika više nije tako moćna te da se manje uvažava i poštuje. U svom govoru na Vojnom institutu u Virginiji, Romney je ponudio svoju viziju "slobodnijeg, prosperitetnijeg i miroljubivijeg svijeta".

Govoreći o Bliskom istoku, pozvao je na dostavu oružja sirijskim pobunjenicima, ocijenivši da je Obama propustio da "s našim partnerima identificira i organizira one pripadnike sirijske opozicije koji dijele naše vrijednosti". Također se obrušio na politiku prema Libiji, u svijetlu napada na američku ambasadu u Bengaziju, i izrazio nezadovoljstvo odgovorom Amerike na taj napad u kojem su poginule četiri osobe, uključujući i američkog ambasadora Chrisa Stevensa.

Opetovano optužujući Obamu da je "premekan" u vanjskoj politici, Romney je kazao da "ne bi oklijevao Iranu nametnuti nove sankcije", tvrdeći da Teheran "nikada nije bio bliže" nuklearnom naoružanju.

  • Zbog mira moramo Iranu jasno pokazati djelima, a ne samo riječima, da se razvoj nuklearnog programa neće tolerirati, rekao je Romney, istovremeno uputivši Izraelu riječi snažne podrške.

Prije njegovog govora, Obamin tabor je objavio oglas u kojem se navode svi njegovi gafovi tokom međunarodne turneje ovog ljeta, kao i njegov odgovor na napad u Libiji.

  • Neće nam bukvicu držati netko tko je apsolutna katastrofa po pitanju vanjske politike, poručila je glasnogovornica Obamine kampanje Jen Psaki. Dvojica kandidata sučelit će se na raspravi o vanjskoj politici 22. oktobra.