Najnovija istraživanja
0

SAD: Romney kandidat za duel s Obamom

FENA
Mitt Romney (Foto: AFP)
Mitt Romney (Foto: AFP)
Pred sutrašnje preliminarne republikanske izbore u New Hampshireu, najnovija istraživanja pokazuju da bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney vodi među republikanskim predsjedničkim kandidatima i da ga birači te stranke vide kao kandidata s najvećim šansama da se suprotstavi Baracku Obami u trci za predsjednika SAD-a u novembru ove godine.

U istraživanju CBS Newsa navodi se da Romney na nacionalnom nivou ima podršku 19 posto republikanaca, na drugom mjestu je Newt Gingrich s 15 posto, dok je treći konzervativni političar iz Iowe i najveće iznenađenje izbora u Iowi Rick Santorum s podrškom od 14 posto. Jedini koji bi još mogao da se umiješa u trku za republikansku predsjedničku nominaciju je kongresmen iz Teksasa Ron Paul koga podržava 10 posto republikanskih birača.

Na pitanje ko bi imao najveće šanse da se suprotstavi kandidatu demokrata Baracku Obami, čak 55 posto birača je navelo Romneyja, iako dio njih neće glasati za njega na preliminarnim izborima. Bivši guverner Massachusettsa je favorit i pred izbore u New Hampshireu, gdje se očekuje njegova uvjerljiva pobjeda. Procjenjuje se da Romney pred sutrašnje izbore uživa podršku 39 posto birača u toj državi, dok je daleko iz njega Ron Paul s 20 posto.

Za bivšeg guvernera Utaha i ambasadora SAD-a u Kini Johna Huntsmana glasalo bi 11 posto, koliko i iza Ricka Santoruma, dok Gingrich u New Hampshireu ima samo devet posto glasova podrške. Analitičari procjenjuju da će u New Hampshireu bolje proći umjereni kandidati, za razliku od konzervativne Iowe, gdje je Santorum napravio neočekivano dobar rezultat.

Da liberalnija američka istočna obala ne prihvata najbolje čvrste konzervativne stavove vidjelo se prije neki dan na izbornoj debati u gradiću Concorde u New Hampshireu, kada je Santorum ušao u žestok verbalni duel sa studentima lokalnog koledža o pravima gej populacije. Za razliku od njega, Romney ima mnogo veću podršku umjerenih birača, žena i onih koji nisu orijentisani ka konzervativnom Pokretu Čajanka.

Ipak, situacija je i dalje vrlo fluidna, što se vidi po tome da se čak 19 posto republikanaca u ovom istraživanju izjasnilo da bi glasalo za nekog drugog kandidata, a ne za ponuđene, a čak 70 posto od onih koji bi podržali vodeće kandidate kaže da bi tokom kampanje mogli da promjene mišljenje.