Svijet
0

SAD: Rođaci predsjednika Venecuele uhapšeni zbog krijumčarenja 800 kilograma kokaina

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka policija privela je dva bliska srodnika predsjednika Venecuele Nicolasa Maduroa koji se terete za krijumčarenje droge.

Američki list "Wall Street Journal" javlja da je srodnike venecuelanskog predsjednika privela lokalna policija u utorak u Port-au-Princeu na Haitiju i da su predati predati Agenciji za borbu protiv droge (DEA), te prebačeni u centar te Agencije u New Yorku.

Pozivajući se na svjedočenje dva neimenovana izvora, "Journal" piše da su Efrain Antonio Campo Flores i Francisco Flores de Freitas optuženi da su pokušali izvesti zavjeru i u SAD prokrijumčariti 800 kilograma kokaina, namijenjenog za crno tržište u New Yorku.

Flores i Freitas su kasnije identifikovani kao sestrići Madurove supruge Ciliae Flores, također utjecajne političarke u Venecueli.

Francso Flores se policiji predstavio kao posinak venecuelanskog predsjednika Maduroa, dodajući da ga je odgojila tetka Cilia nakon smrti njegove majke.

Privedeni dvojac je, prema svjedočenju dva neimenovana izvora, u oktobru kontaktirao povjerljivi kontakt DEA-e u Hondurasu i zatražili pomoć pri transportu druge sa otoka Roatan u SAD.

Osumnjičeni su se sa istim kontaktom navodno sastali i drugi put kada su donijeli kilogram kokaina radi pokaza kakvoće droge, a sastanke su tajno snimali agenti američke DEA-e.

Oba izvora tvrde da je o cijelom slučaju obaviješten i venecuelanski konzul u New Yorku.

Ovaj incident bi mogao dodatno usložiti odnose i povećati decenijama postojeće tenzije na relaciji SAD-a i Venecuele.